1. kitérõ: a Java SDK installálása

Ez az apró kitérõ akkor lehet hasznos, ha a gépeden nincsen Jáva fejlesztõkörnyezet (Java SDK) és magad szeretnél belemenni az installálásába. Elsõsorban Windows rendszerre összpontosítunk, mivel itt valószínû, hogy gyakorlatlanok egyáltalán vállalkoznak a telepítésre. Ha Unix-ra szeretnél installálni és úgy érzed, képes is vagy rá, nincs szükséged erre a leírásra.

Mindenekelõtt gyõzõdj meg róla, hogy tényleg nincs SDK letöltve a gépedre. Az Explorer-ben a Tools menüben válaszd ki a Find eszközt, majd keress rá a javac.exe fájlra. Ha megtaláltad (mondjuk a c:\jdk1.2.2\bin könyvtárban), de a parancspromptnál (Command Prompt) a javac parancs hibaüzenetet eredményez, fel kell venned az automatikusan végigkeresett könyvtárak listájára azt a könyvtárat, amiben a javac-ot megtaláltad. Az elõzõ példánál maradva, add ki a parancspromptnál:

set PATH=c:\jdk1.2.2\bin;%PATH%

Ha ekkor kiadod a javac parancsot, meg kell látnod a Jáva fordító hosszú segítõ szövegét. Ha ez mégse történt meg, a Java SDK helytelenül van installálva, elõrõl kell kezdened.

Ha tehát nincs még Java SDK telepítve, mindenekelõtt szerezni kell egyet. Jávás ügyekben a legfontosabb kezdõpont a http://java.sun.com a Sun Microsystems-nél. Tõlük lehet letölteni a legújabb SDK-t. Az anyag írásának pillanatában ezt úgy kell tenni, hogy kiválasztjuk a Products and APIs linket, majd a Java 2 SDK Standard Edition témakört. Innen könnyen lehet találni egy letöltési linket és letölteni az SDK-t és dokumentációját - együtt kb. 30 Mbájt. A Windows installáló egy program és elindításával feltelepíti az SDK-t. Ha javasolhatok valamit, ne a Program Files vagy valami hasonló, trükkös karaktereket is tartalmazó nevû könyvtár alá tedd, hanem például az egyszerû és frappáns c:\jdk1.3 alá.

A telepítõ nem állítja be a PATH-et, ezt a már leírt módon neked kell megtenned. A példánál maradva:

set PATH=c:\jdk1.3\bin;%PATH%

Ha elég ügyesnek érzed magad, ezt beállíthatod az autoexec.bat-nál ill. NT-nél a Control Panel/System/Environment fülnél. Ha ez túl merész, akkor a Command Prompt minden indításánál ki kell adnod ezt a parancsot.

A java ill. javac parancsoknak most már menniük kell, ha nem, akkor valami komolyabb baj van, keress valami szakértõt. Most visszatérünk a leckéhez és folytatjuk a Jáva megismerését.